Geschiedenis

Houthandel Noël Devreese NV is opgericht in 1981 en groeide op korte tijd uit tot een vaste waarde op de houtmarkt. De houthandel werkte aanvankelijk zonder opslag en zonder personeel. Enkel bestellingen in rechtstreekse overslag konden worden aangenomen. In 1983 dwong noodzaak echter een stapelplaats te creeëren, zodat meer in detail en specifieke bestelling kon worden uitgeleverd. De eerste loods werd gebouwd in 1985 waardoor ook met ovengedroogd hout kon gewerkt worden. Het drogen gebeurde dan nog in onderaanneming maar één jaar later werden de eerste droogkamers gebouwd.

Door de verdere groei van de import (meestal KD hout) breidde de NV uit met een tweede loods en twee droogkamers.

In 1993 werd onder de vleugels van Houthandel Devreese de Bvba E.R.V. (Elementen, Ronde stokken, Verlijmingen) opgericht. Daarna werd er ieder jaar geïnvesteerd in nieuwe machines, bijkomende droogkamers en loodsen.

In 1998 werd de samenwerking met de Sprl Loose Frères een feit. Zo werden er stammen in eik en beuk in eigen beheer aangekocht en verzaagd in diverse zagerijen.

Vanaf 2000 kwam er een spectaculaire groei van de parketindustrie met een enorme vraag naar parkethout, voornamelijk eik.

Daar we onze klanten omwille van kleur en gelijkvormigheid uitsluitend Franse eik wilden blijven aanbieden werd in 2003 een overeenkomst gesloten met de Scierie du Puget in Frankrijk.

In 2009 werd een nieuwe loods gebouwd als stapelplaats voor ERV.

De voornaamste houtsoort die verhandeld wordt is eik van alle herkomsten zoals Europees en Amerikaans en dit zowel vers, winddroog en (meestal) ovendroog. Daarnaast beschikken wij over ruime voorraden beuk, es, maple, kers, rubberwood (brut en verlijmd), ramin, marupa, berk, yellow poplar, cottonwood, alder en Amerikaanse notelaar.

Het drogen (ca 9.600m³ per jaar) gebeurt volledig in eigen droogkamers. Tevens laat een eigen kort- en schaafafdeling toe het hout volledig op maat te leveren.

Onze voornaamste klanten zijn de meubel- en zitmeubelindustrie, parket- en deurfabrikanten, trappenmakers, interieurbouwers, blokhut- en poolhousebouwers en houtdraaierijen. ERV maakt kant-en-klaar onderdelen zoals tafelbladen, panelen, blokken, windschermstelen. Daarnaast wordt er ook een grote hoeveelheid beuk geproduceerd, al of niet geschaafd, in maatwerk.